Ben Finlay
Dostępne w sprzedaży od 2014 roku.
Odmiana odporna na wielkopąkowca porzeczkowego!!!
01. Pochodzenie
Odmiana szkocka, chroniona, o rodowodzie [(SCRI P10/9/13 x Ben Alder) x EM B1834-67].
Wyhodowana w SCRI.
02. Owoc
Jagoda jest bogata w witaminę C, o średnich poziomach powyżej 200 mg/100 ml wydobytego soku.
Kwasowość jest zwykle wysoka, a zawartość antocyjanów jest wyższa niż w soku Ben Hope.
Średnia wielkość jagód to 1,16 g.
03. Dojrzałość zbiorcza
Odmiana o średnio wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 7 dni wcześniej niż odmiany Ben Hope.
Owoce pozostają na krzakach przez około tydzień do dojrzeniu.
04. Krzew
Krzew ma pokrój zwarty, z tendencją do rozkładania się wraz z wiekiem.
Ben Finlay wymaga dobrych warunków glebowych do rozwoju pełnego potencjału.
05. Wrażliwość na mróz
-
06. Wrażliwość na choroby
Odmiana charakteryzuje się odpornością na wielkopąkowca porzeczkowego (najgroźniejszego szkodnika i wektora wirusa rewersji.
Odporne na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz średnio wrażliwe na antraknozę liści.
07. Przydatność odmiany
Owoce mogą być wykorzystane w stanie świeżym, jako deserowe bądź do przetwórstwa, do produkcji koncentratu, mrożonek i innych przetworów.