Gofert
01. Pochodzenie
Odmiana polska, chroniona, o rodowodzie Gołubka x Ferodi.
Odmiana porzeczki czarnej hodowli Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach.
02. Owoc
Jagody są średniej wielkości i duże (0,9-1,2 g), smaczne, ze względu na odpowiedni stosunek cukrów do kwasów organicznych.
Owoce zawierają dużo ekstraktu (17,8%), kwasu askorbinowego (wit. C) – 240 mg/100 g, oraz barwników antocyjanowych – 340 mg/100 g.
03. Dojrzałość zbiorcza
Odmiana o wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 8-10 dni wcześniej niż odmiany Ben Lomond, bardzo plenna i regularnie plonująca.
04. Krzew
Krzew rośnie dość silnie, ma pokrój zwarty, z tendencją do rozchylania się w międzyrzędzia pod masą owoców.
Pędy są silne i średnio grube, liczne.
Pąki małe, wydłużone odstające od pędów, łuski zewnętrzne koloru lekko antocyjanowego.
Liście średniej wielkości, pięcioklapowe, jasnozielone, z wydłużoną środkową klapą.
Kwiatostany pojedyncze i podwójne, średniej długości.
05. Wrażliwość na mróz
Rośliny są odporne na mróz, a pąki kwiatowe na przymrozki wiosenne
06. Wrażliwość na choroby
Odmiana charakteryzuje się odpornością na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz rdzę wejmutkowo-porzeczkową.
07. Przydatność odmiany
Owoce mogą być wykorzystane w stanie świeżym, jako deserowe bądź do przetwórstwa, do produkcji koncentratu, mrożonek i innych przetworów.
Z uwagi na lekko rozłożysty pokrój krzewu oraz elastyczne pędy, nadaje się do mechanicznego zbioru owoców z zastosowaniem różnych typów kombajnów.