Porzeczka

Gofert

01. Pochodzenie

Odmiana polska, chroniona, o rodowodzie Gołubka x Ferodi.

Odmiana porzeczki czarnej hodowli Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach.

02. Owoc

Jagody są średniej wielkości i duże (0,9-1,2 g), smaczne, ze względu na odpowiedni stosunek cukrów do kwasów organicznych.

Owoce zawierają dużo ekstraktu (17,8%), kwasu askorbinowego (wit. C) – 240 mg/100 g, oraz barwników antocyjanowych – 340 mg/100 g.

03. Dojrzałość zbiorcza

Odmiana o wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 8-10 dni wcześniej niż odmiany Ben Lomond, bardzo plenna i regularnie plonująca.

04. Krzew

Krzew rośnie dość silnie, ma pokrój zwarty, z tendencją do rozchylania się w międzyrzędzia pod masą owoców.

Pędy są silne i średnio grube, liczne.

Pąki małe, wydłużone odstające od pędów, łuski zewnętrzne koloru lekko antocyjanowego.

Liście średniej wielkości, pięcioklapowe, jasnozielone, z wydłużoną środkową klapą.

Kwiatostany pojedyncze i podwójne, średniej długości.

05. Wrażliwość na mróz

Rośliny są odporne na mróz, a pąki kwiatowe na przymrozki wiosenne

06. Wrażliwość na choroby

Odmiana charakteryzuje się odpornością na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz rdzę wejmutkowo-porzeczkową.

07. Przydatność odmiany

Owoce mogą być wykorzystane w stanie świeżym, jako deserowe bądź do przetwórstwa, do produkcji koncentratu, mrożonek i innych przetworów. 

Z uwagi na lekko rozłożysty pokrój krzewu oraz elastyczne pędy, nadaje się do mechanicznego zbioru owoców z zastosowaniem różnych typów kombajnów.

Nasi partnerzy

Gdy jakość liczy się dla Ciebie i Twojego klienta

Kontakt

Adres:

Telefon:

Email:

O nas