Ores
01. Pochodzenie
Odmiana polska,chroniona.
Pochodzi od odmian Ojebyn x Ceres.
Odmiana porzeczki czarnej hodowli Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach
02. Owoc
Owoce umiarkowane i duże, o dużej przydatności przetwórczej na koncentraty i soki (wysoka zawartość ekstraktu, kwasu askorbinowego i barwników antocyjanowych)
03. Dojrzałość zbiorcza
Odmiana o średnio wczesnej porze dojrzewania, owoce dojrzewają 2-4 dni wcześniej niż u odmiany Ben Lomond
04. Krzew
Krzewy o średniej sile wzrostu, o pokroju zwartym, szerokokulistym z tendencją do rozchylania się.
Pędy średniej grubości, licznie wyrastające u nasady krzewu.
Liście małe, jasnozielone, trójklapowe, z wyraźną klapą środkową.
Krzewy spełniają wymogi do kombajnowego zbioru owoców
05. Wrażliwość na mróz
Rośliny są odporne na mróz
06. Wrażliwość na choroby
Odmiana charakteryzuje się wysoką, polową odpornością na mączniaka i rdzę wejmutkowo-porzeczkową, i średnią podatnością na opadzinę liści
07. Przydatność odmiany
Odmiana Ores jest nową wartościową odmianą porzeczki czarnej, o owocach przydatnych do przetwórstwa i zamrażalnictwa.
Ze względu na obfite plonowanie oraz wysoką odporność roślin na choroby grzybowe liści i pędów oraz wielkopąkowca porzeczkowego może być polecana do tradycyjnej, integrowanej i amatorskiej uprawy